In de cursus Kunstgeschiedenis leer je zelfstandig kunst analyseren en begrijpen. Je verdiept je in belangrijke thema's binnen de kunst en maakt kennis met verschillende kunststijlen. Daarnaast raak je vertrouwd met de basisbegrippen uit de kunstwereld.
De lessen bieden een compleet overzicht van de westerse kunstgeschiedenis, met de nadruk op de beeldende kunst in Europa. Daarnaast komen ook vergelijkbare ontwikkelingen in andere kunstvormen, zoals muziek, aan bod.
Tijdens de cursus bestudeer je verschillende kunstuitingen, waaronder:
- Schilderkunst
- Beeldhouwkunst
- Bouwkunst
- Fotografie
- Film
- Performance
- Muziek
- Dans
- Theater
Je leert kunststromingen, kunstenaars en begrippen in een chronologische tijdlijn plaatsen. Kunstgeschiedenis laat zien hoe kunst zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld en welke invloed dit heeft op de samenleving.
Vergroot je kennis en vaardigheden
Na deze cursus kijk je met een scherper oog naar kunstwerken en luister je bewuster naar muziekstukken. Je ontwikkelt analytische vaardigheden en leert kunst beter te interpreteren. Daarnaast stel je een portfolio samen met daarin twee culturele activiteiten waaraan je tijdens de cursus hebt deelgenomen.
Wat leer je in deze cursus?
Aan het einde van de opleiding Kunstgeschiedenis kun je kunstwerken analyseren en beoordelen. Je leert je observaties onder woorden te brengen en kunst in een bredere context te plaatsen.
De cursus begint met de basis: de definities van kunst, esthetica en kunstgeschiedenis. Je bestudeert de filosofie achter schoonheid in de kunst en leert over de oorsprong van kunstgeschiedenis en verschillende kunstvormen. Ook verdiep je je in de technieken en onderwerpen die in de beeldende kunst voorkomen.
De cursus Kunstgeschiedenis neemt je mee op een reis van de prehistorie tot de 21e eeuw en biedt een diepgaand inzicht in de ontwikkeling van kunst.
Overzichtelijke en visueel sterke leerstof
Aan het einde van de cursus krijg je een overzicht van de behandelde kunststromingen in een duidelijke tijdslijn. Een register maakt het eenvoudig om onderwerpen zoals kunstenaars en kunststijlen terug te vinden. Om kunst goed te kunnen beoordelen en interpreteren, is het belangrijk om de afbeeldingen in kleur te bestuderen. Daarom zijn alle afbeeldingen in de digitale leeromgeving groot en duidelijk weergegeven.