In de cursus Filosofie en Levensbeschouwing verdiep je je in verschillende filosofische stromingen, denkers en vraagstukken. De opleiding is opgebouwd uit meerdere onderdelen, zodat je stap voor stap een breed inzicht ontwikkelt in filosofie en levensbeschouwing.
Introductie
De eerste vier lessen vormen een inleiding op de cursus. Hierin maak je kennis met verschillende levensbeschouwingen en de oorsprong van religies. Sommige geloofsovertuigingen ontstonden door de aanbidding van natuurverschijnselen, anderen door het verklaren van onverklaarbare gebeurtenissen en geesten (sjamanisme) of de verering van één of meerdere goden.
Na deze lessen heb je een duidelijk beeld van de belangrijkste levensbeschouwingen wereldwijd.
Filosofische tradities
In zes lessen verdiep je je in de filosofische tradities uit India, Iran en China. Oosterse filosofieën richten zich vaak op spirituele praktijken en religieuze overtuigingen. Je leert hoe deze denkwijzen bijdragen aan ethische besluitvorming en moreel handelen.
Deze lessen dagen je uit om kritisch na te denken over morele dilemma’s. Wat betekent het om ‘juist’ te handelen? Is moraliteit universeel of afhankelijk van de situatie? Filosofie helpt je om vanzelfsprekendheden in vraag te stellen en verschillende perspectieven te begrijpen.
Oude leermeesters
Je bestudeert in vijf lessen de Griekse filosofie van Socrates en Plato. Plato’s leerling Aristoteles beïnvloedde latere denkers, waaronder middeleeuwse filosofen die de basis legden voor nieuwe inzichten.
Daarna maak je een reis door de geschiedenis van de filosofie. Van Schopenhauer tot Kierkegaard, van Marx tot Engels en van Descartes tot Kant. Je ontdekt hoe de Verlichting en twintigste-eeuwse denkers zoals Nietzsche, Sartre en Wittgenstein hebben bijgedragen aan moderne filosofische vraagstukken, waaronder taalfilosofie en wetenschapsfilosofie.
Na deze lessen heb je een grondig begrip van de ontwikkeling van de filosofie en de invloed ervan op wetenschap en samenleving.